Otkup numizmatike

Otkup numizmatike

Pored upita za procjenu vrijednosti numizmatike, sljedeće najčešće pitanje je vezano uz otkup numizmatike. U opisu naše djelatnosti i ciljeva je pribavljanje zanimljivih numizmatičkih primjeraka za našu oglednu zbirku, no to nije primarna svrha postojanja našeg kluba. Stoga upite vezane uz otkup kovanica, novčanica i drugih kolekcionarskih predmeta u pravilu prosljeđujemo zainteresiranim članovima kluba.

Kakav novac se otkupljuje?

Numizmatičari otkupljuju za svoje potrebe razne vrste novca i numizmatičkih predmeta:

  • antički novac (brončani, srebrni i zlatni)
  • srednjovjekovni novac svih vrsta
  • moderni novac (optjecajni, zlatnici i srebrnjaci)
  • papirni novac
  • vrijednosni papiri slični novcu (stare dionice, obveznice, čekovi i sl.)

Prodaja numizmatike kolekcionaru ili numizmatičkoj firmi?

Često pitanje koje dobivamo je da li je bolje prodati svoju zbirku numizmatike kolekcionaru pojedincu ili numizmatičkoj firmi?

Ukoliko želite prodavati kovanice i novčanice iz zbirke jednu po jednu kroz duži vremenski period, onda je kolekcionar pojedinac bolji izbor. U tom slučaju se postiže veća cijena pojedinih primjeraka, ali je loša strana takvog pristupa – dugi vremenski period potreban da se kolekcija rasproda i viškovi neprodanog materijala koji ostaju i koji se teško mogu prodati ili se uopće ne mogu.

Prodaja numizmatičke zbirke firmi znači nešto nižu cijenu u startu, ali novac se dobiva odmah, nema čekanja i neprodanih viškova.

Upit za otkup

Sve upite za otkup šaljite na Kontakt. Upiti će biti proslijeđeni zainteresiranim članovima.